neděle 20. října 2013

o nasich vysledcich v permakulture !!!!!!

Byl sem dotazan na vysledky sve prace.
Tak sem napsal takove pojednani nad touto otazkou


V Permakulture (PK) se casto stretavame s pojmem "vysledky".
Kde jsou vysledky tve prace? Jaky byl vysledny efekt kurzu ,ci jestli danej projekt vubec muze prinest nejake vysledky?
Existuji ruzne projekty ale vetsinou existuji Jednotlivci.
Cize mame tady dve skupiny kde jednoznacne se slovo vysledek pouziva pri tych projektech cize aktivitach kde je zapojeno vice lidi vetsinou proto aby dosahli nejakeho vysledku.
Jednotlivci to maji trochu jinak, snazi se delat PK pro svoje poteseni, ruzne experimentuji a obcas se o PK z nekym pobavi osobne se znamych a nebo nekde na socialnich sitich. Tady by se dalo podotknout ze vetsinou sdilime tymdle spusobem sve vysledky ci neuspechy.
Tady v tom se nam muze jevit jedna zvlastna vec lingvistiky. je uspech a vysledek, kde vysledek muze byt i negativnim ale stale je vysledkem
A tady se nam to zacina zaroven zamotavat ale zaroven rozmotavat.

Ma byt s pohledu PK negativni vysledek stale vysledek v pozitivnim slova zmyslu.?
Jinak receno ma byt ocenovano snazeni at je vysledek pozitivni nebo negativni.
Jednoznacne se priklanim k tezy ze ano i negativni vysledek je vysledkem a proto by mnel v PK mit svoje misto.
Malo kdy se ale setkavame s tim ,ze by nekdo prezentoval neco negativneho.
Jako napriklad zahradu na ktere mu diky mulcovani nevyrostli brambory ale velky slimaci....  Ale i negativne vysledky sou vysledkama, kde urcujou selekcii dalsi smerovani naseho snazeni.
Chybama se clovek uci a v tomdle pripade se mi libi u PK, ze se pouziva vice slovo vysledek nez slovo uspech.

Takhle to fugnuje vetsinou u jednotlivcu.
U projektu to zacina byt trochu slozitejsi. V CR sou ruzne PK projekty a je velmi zvlastne to pozorovat.
Nebudu nic jmenovat, jde mi jen o vysvetleni pojmu vysledky v kontextu PK. zacnu negativnim vyberem
Podle mne byva nejvetsi problem v necem jinima to je subjektivni vnimani, s tohodle pohledu kdyz nikdy nemuzeme obsahnout celou skalu vstupnych dat(osobny nasteva, rozhovory z ucastniky projektu, dlouhodobe pozorovani, web presentace) udelat spravne rozhodnuti o tom je li nejakej projekt uspesnej nebo neni.
V PK se rika ze problem je reseni, A jedine resine vidim nasledovne

Problem nastava u SDILENI.

PK projekt se stava neuspesnym v te chvili kdyz nesdili skusenost s ostatnima.  Ztraci se pak vztah k lidem a take moznost jakekolvek reflexe.
Tady chce znovu nadefinovat to ze se bavime o projektech a ne individualnich aktivitach, kdy nase zamery sou nase osobne.
V projektu ktery verejne prezentujeme a prestaneme prezentovat pred PK komunitou, z duvodu rady neuspechu ale nikoli z toho ze by ste nemneli vysledky i negativny vysledky by mneli byt akceptovany aby se PK mohla pohnout dal, a neslapat po chodnikach ktere uz nekdo vyslapal a zistil ze nikam nevedou.

Je treba znovu zduraznit ze se bavim jen o ciste verejnych projektech.
Zistil sem ze prave todle byva kopu krat jadrem ruznych problemu mezi nama uprostred komunity a to je to ze stracime rozdil mezi spolecnim projektem a individualni aktivitou.

Individualni aktivitu chapeme neco jako vlastne zahradniceni, delani  vlastneho sadu,  jedna se o osobny zalezitost kde clovek dela veci pro sebe, vetsinou je neprezentuje a nechce je preznetovat.

Projekt je sdruzeni lidi za nejakym cilem vysledkama rekneme.komunitna zahrada,  spolecny web, mala komunita lidi, prace na spolecne stavbe domu ci objektu typu rybnicek cokoliv ale take i ruzne kurzy skoleni atd.

PK se snazi prezentovat PK a nejlepsim spusobem jakim toho dosahnout je propagace projektu. Ty o sobe informuji cize zdileji vysledky sve prace, jak negativni tak pozitivni tak ci tak sou to vysledky. Bez sdileni je PK jenom soustava knizek poucek a internetoveho balastu.

Spolecnych projektu je malo a i proto je PK v zalostnym stavu.

PK se spise tvari jako inspiracny, je to kultura je to ziva kultura, takze nic neni na stalo i proto se  "asi" pouzivani betonu ci na pevno materialu v PK neodporuca.

Take pak i nase vysledky se stavaji casem negativnimi a negativni vysledky se casem muzou stat pozitivnimy ale sou to vysledky.
Proto by sme mneli stale myslet na vysledky sve prace zvlaste kdyz delame na nejakem spolecnem projektu s ostatnyma, Spatny vysledek neni nic spatneho a je soucasti PK.

Tady se este hrajeme z jednou veci dosti casto predkladanou a tou je sdileni dat o PK.
Ja jsem zastancem jasnej linie ze by sme mneli sdilet, samozrejme ne vsechno a uz vubec nemam na mysli nase individialni vysledky, ale delame li priklad kurz pro lidi aby se naucili PK a nebo aby se zdokonalili a stali se taktez ucictelama tak dane data skripty by se mneli volne sdilet.
Zijeme ve svete sdileni a kdo nesdili tak jde cestou spatky. Sem rad ze se sdili, posouva to celou spolecnost strasne dopredu i kdyz na ukor individualnich pozitku, technika nas k tomu dohnala. Nema vyznam se rozepisovat o vyhodnosti tohodle jevu. Kdysy na zacatku PK este nebyl internet a myslim ze kdyby tenkrat byl, tak vsetky ty navody jak udelat lidske spolecenstvi lepsim by byli  zadarmo ke stazeni.  Jde predsim  o zmenu spolecnosti k tomu aby byla trvale udrzitelna a ne o osobny prospech.
 Je to o sdileni. Snahy o nejake online kurzy tu byli , ale kdyz podotkneme stav PK v CR tak cely system autorizaci je k nicemu a podle mne se clovek ktery chce nauci veci sam doma nebot ma o ne zajem. Nektere veci ale chybi a clovek si je musi uzit na kurzu.
Pak sou tu kurzy ,ktere sou spolecne respektive prezentuje je nejaka organizace ci projekt, a kurzy dalo by se rici skoro individualnim cize organizovani jednim ci dvou lidma  a ponevac se jedna o kurz tak jeho vysledky sou ciste na strane techto jednotlivcu a vetsinou je nesdili . Ty mne nezajimaji respektive nechci o nich psat. Sou vysledkem snazeni se lidi jako jednotlivcu a je logcke ze chteji mit z vynalozene namahy prospeh.
Kdyz ale zacnu premyslet v kontextu kurzu organizavnych nejakym spolecenstvim ci sdruzenimm tak si rikam proc neudelat projekt volnej dat, ke sdileni kde je proste vse vysvetleno oznaceno. Jasny ze clovek by si takovyma datama nedostal zadnou certifikaci, ale hodne lidi by to pohlo v aplikovani PK do realniho zivota. Coz mi mohl byt prave nejakej novej projekt nebo dat do cilu uz existujiciho projektu ci sdruzeni.



Par otazek na konec.......


Jak muze v PK byt spatnej projekt.?
Jak se da indentifikovat spatnej projekt a je vlastne spatnej.?
Kdo vlastne urcuje to je li nejakej projekt uspesnej nebo neni.
Ukonceni projektu lze chapat jako neuspech.?
Co este je vysledek nasi prace a co ne?
co se da povazovat za vysledek?
jaky je rozdil mezi vysledkem a uspechem.?
da se povazovat spatnej nebo neuspesnej projekt jako dobrej?
Je mozno premyslet na tim jestli je vysledek meritelnej pro nas a nebo pro ostatny?
vlyv socialnich siti na PK

Žádné komentáře:

Okomentovat