pátek 18. října 2013

pohadka o klucinovi a dreve,

Byl takovej kluk z hor, a zil si skromne a spokojene u sebe doma staral se o zviratka o zahradku, a setkal se s devcicou a zamilovali se. A on se znahla rozhodl ze bude za to zenskou jezditi, casem mu i praci sehnala .On jezdil stale mezi domovem a devcicou docela slusnou streku. Obcas jeli spolu.
Este nevedeli jestli zimu stravi u ni, a nebo kazdy u sebe,este se tak neznali.
Jednou  jej pozadala o to aby u kamaradu co bydli cez vesnici , ji pomohl se drivim. Narezat ,previzt ,dat na vozik odvizt autem domu.Ukazala  mu les  kde se ma drivi sbirat. Klucina maka vozi vozicky jeden za druhim asi 4 krat se otaci.decka od pratel mu  obcas pomahaji. Po poslednim voziku kdyz uz je vecer pta se te slecny jestli este zitra ma vozit drivi, ona se jej pta kolik tam toho je, no este tam je ale uz je to dal od cesty. Po spolecne diskusy se zhodnou ze driviho je natahaneho na zimu dost a ze se pusti do jine prace. Spolecne narezou drivi a kulnicka je plna az po vrh.
Devcice  je spokojena .Klucina ale neni s pobytu na velke vesnici ani se vztahu s devcicou spokojenej a ona take ne a dochazi k jejich rozhodu.
Klucina odchazi spatky do hor a take ukoncuje praci.
Po nejake dobe si klucina cte  o tom ze prej se "vysral na praci" a je linej
on se pta  "jak to.?" .
Chce dostat odpoved nebot ma pocit krivdy, odchazel sice z prace ale kvuli necemu jinemu. Dale je klucina obvinen z toho ze dovezl malo dreva ze v lese zustala vetsi pulka. Klucina nevi ma li zatahovat byvalou devcici do toho aby ozrejmila ze se drivim to bylo jak to bylo. Slecna nakonec promluvi o tom ze je to tak ze ma driviho malo.
Klucina nechape jednu vec, jestli mnela drivi malo, proc to nerekla, a proc to resi nekdo uplne jini nez ona , ze ona ma malo dreva. A proc ma uplne plnou kulnicku?
Klucina se snazi aby se mu dani lide omluvili ale marne. Odpovede se mu nedostava
Klucina je s toho smutnej, nekdo mu nasypal na hlavu popel , nebyla to jeho byvala devcice  ale kamaradi ktere to drivi mneli za barakem.
Klucina se radsi vraci do hor a nechce mit uz nic spolecniho s lidma ktery ho podrazili.
Klucinovi se nepodarilo zistit z jakeho duvodu ho ty kamarady obvinili.
Klucina si vzal jedno velke ponauceni. Doma je Doma a dreva nikdy neni dostatek.

Žádné komentáře:

Okomentovat