středa 8. ledna 2014

permaklutura v praxy...zamysleni

Muzeme tomu rikat jak chceme o tom co je a co neni permakutura ale spise mne zajima to jakim spusobem je PK uspesna v praxy a tim myslim jako celek. Ucelene farmy ,kde funguje vse na zaklade PK vicemene neexistuji, repsketive ne jako ukazkove zahrady.? Proc tomu tak je.....kde nastala chyba...? Na uvod tedle uvahy pridam podle mne nejvistiznejsi definici permakutury kterou sem kdy cetl a take ji propaguji
.
 Na permakultúre sa mi najviac páči, že nie je vidieť. Preto, ak chce niekto vidieť permakultúrnu záhradu, musí získať predovšetkým nový pohľad na svet a celú problematiku. Z tohto pohľadu permakultúrna záhrada neexistuje a teda sa ani nedá vidieť. Existuje iba v mysli a preto je treba najskôr si ju tam vytvoriť, individuálne, každý sám u seba. Takto vytvorená permakultúrna záhrada ctí permakultúrnu etiku, vychádza z permakultúrnych princípov a používa permakultúrne prvky. Jediné, čo sa dá v reálnej záhrade vidieť, sú práve tie prvky, no  tie samy o sebe nič nehovoria a teda nič neznamenajú, alebo znamenajú len veľmi, veľmi, veľmi málo z toho všetkého. To gro, to podstatné vidieť nie je. Permakutlúra je z tých vecí, pre ktoré môžete prejsť svet krížom-krážom a nakoniec zistíte, že ste nikam chodiť nemuseli. Isteže vidieť sa dá vo svete spústa nádherných vecí, ale to, čo chceme, máme obyčajne priamo pod nosom. Takže moje nabídka takováto: Vtlučte si permakulturu do hlavy a pak se dívejte kolem sebe a konejte v jejím duchu. To je vše. Víc nemůžete udělat, ani pro permakulturu, ani pro sebe. A když chcete něco videt, najděte si na to jinej důvod.
“bebe” permaweb.cz

Ten celek jako takovej si nosime kazdy ve sve hlave....muzeme nachazet male prvky, male obrazce a male systemy, ale jako celek to vzdy bude zaviset od nas ktery sme si ji vytvorili se svym jasnym zamerem a nestvorili sme ji proto aby sme mohli vsem rikali ze tady ja mam ucelenej PK system.

Dalsi vec je ze jak jde doba tak kopu zlepsovaku ktere permakultura sebou prinesla se stava normalne mezi zahradkarama, myslim tim prvky jako ruzne vetrolamy, vyuziti vody jezirek malych tuni, take stridani druhu atd. take semenareni se stava cim dal vice popularnejsi i kdyz ne pod hlavickou permakultury ale to snad neni cilem. Neni jeden s cilu aby system byl vuci prirode zodpovednejsi.?A system sme my jako celek. Kdyz prijde nekdo kdo chce zmenit hospodareni na PK hospodareni je to slozite ale zaroven jednoduche, nebot je to jen na nem, muzeme mu dat rady jak to udelat nejake vychytavky ale ten ucelenej dizajn si vytvori v hlave ten danej clovek. Tympadem se ale s kazdej z nas stava dizajner. dizajner svoji vlastny zahrady, je dobre jit i na nejakej kurz kdyz na to mame, kdyz na to nezbejva tak se urcite najdou na internetu spousu informaci o zakladech dobreho dizajnu(jinak mne napadlo jestli nefungujou nejake zakaldne pravidla dobreho dizajnu v cestine).
a hlavne muzeme zapomenou na celej svet , nase zahrada je nase zahrada a my sme si vytvorili s ni vztah a je na nas jestli si to dokazeme pred sebou obhajit jestli mame motorovu pilu auto ci traktor ci bereme dotace. je do toho kazdemu putna nebot nezna nas zamer nas dizajn.
System se meni a spolecnost take, pomalima krokama jdeme k lepsimu, budu pozitivnej a ne negativnej, nadavek na to jak ten system jde dolu s kopce je celej internet a system se evidentne drzi dal a drzime ho pri zivote prave my, a my sme ta pozitivni zmena pro tendle system, nase nejen zahrady o kterych si myslime ze muzou zmenit svet sou tou zmenou kterou tendle svet menime.
nema vyznam se hasterit a hadat se o tom jestli to nebo tamto, kazdy z nas si je soudcem jestli se mu to povedlo nebo nepovedlo.a strazcove jedine a prave myslenky PK at si dal hlidaji svoji pravu a nefalsovanou permakulturu, ten nazev neni dulezitej dulezitej je nas vztah nas dizajn k prirode, a v jak vysokem levelu harmonie s ni dokazeme fungovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat