středa 2. dubna 2014

povídaní o bobu zahradním

Rozpíšu se o jednom příbehu, je dlouhej aspoň pro mne časově dlouhej.
Když jsem se přistehoval do tisovej tak sem začal zahradničit ,stejne jako ostatný tady bydlící tenkrát v male komunite. Pestovali jsme bob, brambory a kopu různych věcí, experimentovali jsme s tím co by tu mohlo růst a co ne. Bylo hodně neuspěchů, kopu let se stratilo tím experimentováním, střídáním obyvatel ale i spůsobú jak vnímat permakulturu. Bob nám ale zůstal od začátku, jeho začátek je kdesy v gengelu ješte před 8mi letma. Přiznám se nikdy, sme nevrátili ani zrnko spátky do gengelu. Ono každý rok sme ho sice vypěstovali ale tak málo ,že to bylo tak na jednu dve sklenice od okurek malejch...
Čiže byli jsme rádi že bylo na semeno na príšti rok. Za ty léta nechytnul žádnou chorobu žádnej prevít nic. Je perfektnej proti větru, když se zláme roste dál i když výnos je menší, takovej plevel to je. Minulej rok už byla úroda o trochu vetší ,asi jedna 5litrová sklenice, pár krát jsme bob uvařil, jednou na vánoce , jinak je suprovej do zelnačky úplne nahrazuje maso jak ho musíte zubama škubat.....
Každý rok jsem odkládal, moc sem ho nejedl ,aby ho bylo dost na príští rok, podobně to bylo i s kukuřicí "malované hory", dostali jsme vyměnou semínka a vyrostl nám něco přes ar kukuřice, semínek sice je ale ešte jsme nekoštovali, vše jsem odložil na dnešní rok na sadbu.
A ejhle, na Trnkovišti se začína pořádne makat, pořádne velké políčka sou tam, pořádne myslím tím vetší než ty předtým,  s pohledu zěmědělce dosti malé políčka.... a všechen bob celou 5 litrovou sklenici sem zasadil na Trnkovište, mám s toho radost, nebot konečne budu mít bobu dost  na jídlo.. Po tolika letech začínam prosperovat respektíve začínam mít z některých produktu více než dokážu sníst, čiže můžu nabízet.  Před osmi rokama jsem sem prišel s jedním batohem a 200 korunama v kapse ,hlavu plnou ideálů a sny sice pozdeji ale začínají se naplnovat.
Na strankach dvp sou fotky políčka je to asi 25 na 10 metru, a takovedle bude pole i s kukuřicí s cibulí a z bramborama, obilím, a do toho více menších políček. Projekt Trnkovište jakožto projekt produkčních zahrad začína mít jasné obrysy. Jinak je to rok co jsme na něm začali dělat.
ach ja šetřivka, počítam že příští rok si dám bobu kdy budu chtít, svýho vlastného bio bobu. Případne přebytky dám k nabídce.

Žádné komentáře:

Okomentovat