středa 19. února 2014

internetovy permakulturni valecnici !!

Po poprvé jsem o nich slyšel před pár lety ve Francii při budováni Les Tanneries zahrad v Dijonu.
Když jsem se jich ptal na permakulturu tak mi bylo řečeno ze to sou ty co se hadají na fórech, pozdvihuji se nad jiníma , ale ze na zahradě je moc neuvidíš.
Moc sem tomu nerozuměl ale to bylo asi proto ze permakulturu sem na internetu moc neřešil, ale pozdeji ,kdyz sme zacal sdilet svoje vytvory a svoje napady realizovat a snazit se je sdilet i na internetu, od kad se vzalo tu se vzalo a je to tu.  Zistil sem ze sou lidi ktery z nejakeho nezistneho duvodu rozdavaji rady na vsechny strany, kvuli sve pravde na sebe dokazi davat tresne oznameni a jejich zahradu moc neuvidis, nebot te na ni nepusti. Oplivaji znalostema z knizek a videii a diskusi ,ktere by chteli zrealizovat ale jaksi sou vice pripojeni do site nez do zahrady, obcas se chlubi cizim perim, jakoze napriklad spolupracuji s jinima s australie novyho zelandu ci cert vi od kad.ve finale sou vetsinou sami za svojim kompem....
Zlastni to tvor, permakulturnik internetovy. At otevres diskusy na fejsu ci permawebu ci tam ci onam  ,kdyz chces tak je najdes, identifikacny kod je ignorastvi, povysovani, neucta k jinim smerum v PK, silni egoismus.
Jak ale merit vysledky tydle interpermakutlruniku...?
A sou v PK k necomu?
V PK se uci ze by sme si mneli brat vzor s prirody. dale take ze by sme mneli hledat spise spolecne veci nez hledat to co nas rozdeluje.
Tak co tak se naucit od nich to aby sme neboli ignorantsky, aby sme dokazali tolerovat jini nazor, aby sme se na veci snazili koukat spise pozitivne nez negativne.
Dlouho sem se zamyslel co nam chce tadle sorta lidi ukazat, co nam chce rict. Chce nam ukazat ze i stene jako na nasi zahradce je nejakej ten plevel a musime s nim bojovat nejakim sikovnym PK spusobem, tak s nima je to podobne, musime si zvyknout ze PK neni jen sama jedla rostlinka a same krasoty a pekne fotky na fejsu. Sou v ni i tydle intermermakulturnici, plevel co ti skazi chut naladu. a treba s tim neco delat a co s tim delat.?
Stejne jako mate zahradku a v ni se snazite aplikovat svoje PK postupy a prvky, tak stejne ste si vytvorili zahradku na internetu a sou tu ti interpermakulturisti a treba je brat jako soucast te zahrady,nemusite se na ne kazdy den koukat,  cist vsechny jejich prispevky at sou jakolvek agresivne, ale musite si uvedomit ze tu sou a ze tu budou a ze se jich nezbavite, patri do vase interzahrady stejne jako ty dobre pekne slecny ci kluci v peknych moterkach jak makaji na zahrade.
Tydle interpermakulturnici se zivi vasima emocema, bavi je kdyz vas nastvou, zivi se tim emocne a energeticky, ale maji i sve dobre vlastnosti, obcas vam reknou veci ktere by vam nikdo nerekl, Skritizuji neco vaseho takovym bezostisnym spusobem, ze naberete silu ani nevite od kad a pustite se este vice do sveho projektu nez predtim a on skveta vice nez predtim.
A za to by sme jim mneli byt vdecny.!!!
Inu ale PK je o praktickych vecech, takze nase meritko neni LIKE na facebooku ci reakce na prispevek, ale dobrej pocit z dobre odvedenej prace na nasi zahradce ci jinem projektu.delame to pro sebe a sve blizke!!!