pátek 31. října 2014

permakultura ničeho

Již minule sem se zabýval tím že výsledky v permakultuře nejsou důležité, respektive že i záporné výsledky jsou vlastně pozitivní.
Rád bych nakousl jiný soudek a to je permakutura ničoho.
Co je důležitější zkušenosti a nebo záměr, vědomí, či snaha.
Zkušenosti vycházejí s praxe, to že něco stále děláme dokola, ještě ale neznamená že to děláme dobře. O tom že nás to přestane bavit i když máme zkušenosti ani nemluvně.
Pak se ale posouváme dál a to je to že, proč to děláme a ten důvod, ten záměr, ta snaha je vlastně cennější než zkušenosti.
Když někdo třídí odpadky jen proto že je to státem přikázano dobrá tedy. Stejně se někdo zaobírá permakulturou proto aby méně makal na zahradě.
Od kaď se ale bere to že to děláme pro něco jiného. Pro matku zem nebo prostě cítíme sounáležitost s přírodou....s bohem.....
Není pak tedy ve finále důležitější se v sobě pěstovat ten záměr to vědomí , aby jsme měli stále chut například sbírat další zkušenosti?
Vědění, touha nás žene a měli by jsme jí dávat prostor a pochopit jí v nás. Pochopit od kad se bere a věnovat jí péči.
Můžeme se honit, můžeme od rána do večera makat na záhonech a stavbě nové větrné elektrárny, ale potřebujeme občas sednout mezi ty záhony a zamyslet se. Vypnout tu mysl plnou nápadů a zcítit se se zemí, nabrat síly, inspiraci.....
I naše vztahy k jiním lidem sou pak vždy jiné, sou hezčí a harmoničtější, když dokážeme sednout si a pravidelně vypínat mysl.
Někdo musí meditovat, někdo rád objímá stromy, já mám rád procházky babetou našim slavkovským lesem. Ten pocit zpřítomnění, jakoby bych byl součastí toho lesa kterým procházím, jakoby ten les ve mě mluvil svojí řečí.
Občas se setkávám s názorem že musíš mít vědomosti a že když je nemáš tak si vlastně méněcenní . Setkávám se s ponižováním nebot v dané oblasti nemáš zkušenosti. Není ale záměr a vůle více než vědomosti...?
Je to na každém, píši tento příspěvek jen proto že sem ho měl na srdci. nějak sem si vnitřně uvědomil že ta vůle ta snaha či vědomí je více než zkušenost....

sobota 25. října 2014