sobota 20. srpna 2016

sklizeň a konec komunitní zahrady

Kdo obdělává pole, nasytí se chlebem,
bídy se nasytí, kdo honí vidiny.


Přísloví 28,19 bible 21

A je tu sklizeň. Něco už mám doma , něco ne. Úroda česneku, průměrná, česnek hezký, akorát , kvůli deštivému počasí část paličáku chytla plíseň. Každý rok byl hezký paličák a špatný litoměřický a tento rok naopak. Příště sklízet dřív. V klidu na začátku července.
Brambory sou kapitola sama o sobě, jako komunitní zahrada jsem počítal se slíbenou pomocí, dva lidi při sázení jasně slíbili ,že přijdou pomoct a ono nikdo nikde a to je konec srpna. Brambory se proto zasázeli na velký lán a dalo to dost práce, připravit půdu, atd Ale jak nikdo nikde, tak se to nestihlo zahrobkovat, a ani se to nestihlo proplejt, když sem se k tomu dostal, brambory už hnili a jak nať rychle vyletěla nahoru tak rychle i dolů a tento rok byla úroda brambor asi pytel.
Cibule je kapitola sama o sobě, je jí málo, nebot se jí málo nasázelo, jak ji bylo málo, daní človíček jí sázel na velké rozestupy, tak se hodně plelo. Ale je.
Kukuřice opět kapitola sama o sobě. Daní človíček namísto jedné odrůdy koupil tři různé a opět málo. Zatím má par lusků, uvidíme.

pro mne to byl těžký rok. Narodilo se druhé děťátko a na zahradu za celou sezonu nepřišel nikdo. Záda mám nějaké ubolené a pobolívají. Úroda mizerná.
A do toho se pokazila motorová část traktůrku.  Traktůrek s jehož pomocí jsme byli schopni Trnkoviště založit a nějakou dobu se o něj starat. Je to vesměs neopravitelné a bude se kupovat nový 4 takt. Ale až budou peníze a ty nejsou takže až budou, dá li bůh. A teď makám za minimální mzdu, takže výhledově, možná do jara na to odložím, bude ale problém neboť nestihnu zrýt Trnkoviště napodzim a tím pádem asi ani česnek nenasázím.Kdyby náhodou někoho napadlo mne podpořit v mým aktivitách koupí motoru k traktůrku tak super, ale už nedělám nic komunitního.....
Pro mne je to symbolická tečka za komunitní zahradou a za snahou cokoliv komunitně dělat. Lidy vždy více berou než dávají. A máto být právě naopak, že více hlav více rozumu. Že když nás více maká na zahradě, tak by jsme měli mít více, tento rok byl přesný opak.
Pak mne ještě na to celým štve i to, že se musím rozdělit s tou mizernou úrodou s lidmi co mi pomáhali zahradu z jara zakládat. A svůj slib splním, jen nevím jestli si to lidi co to posrali uvědomují.....
Já tyto věci jako zahradu dělám proto abych uživil svoji rodinu atd.
Takže definitivní tečka, už si budu sakra hlídat aby aktivity do kterých jdu byli výhodné pro všechny strany.
Věci bez Boha nemá význam dělat. Mne se tu žije jinak než před tím. Žil jsem tu z rozumu, myslel jsem si že je to dobré, neplatit nájem, pěstovat, být na pracáku, ale nežilo sem mi dobře a chtěl sem odejít, pak do toho vkročil Bůh a dal mi jasné znamení a vyslyšel modlitby  a chce aby jsme tu zůstali. Tak tu žijeme a Bůh nám žehná. A tak je to i na Trnkovišti, dělat to z rozumem nešlo, mám jen zničené záda, traktůrek se taky už z té práce položil a úroda mizerná. Nachávám Trnkoviště plavat, budu se starat o svoji zahrádku kterou tam na Trnkovišti mám a zbytek je budoucnost. Počkám až Bůh se jasně vyjádří. Zatím se vyjádřil jasně, Mám se starat o svou rodinu, o domeček. Na více nemám čas a vlastně nemám ani ten traktúrek, tak budu rád že ustíhám své. kdo mi chce přijít pomoct je vítaný, budeme s ním sdílet společnou úrodu a i naše modlitby.
Toto je vlastně poslední článek o komunitní zahradě.
Život je změna a Bohouš se nám změnil.



Kdo obdělává pole, nasytí se chlebem,
bídy se nasytí, kdo honí vidiny.

Přísloví 28,19 bible 21