pondělí 21. dubna 2014

permakultura je spusob jak vysvetliti mladim lidem ze zahradnictvi je sexy....

Ano i takhle by se dala pojat definicie permakultury.
Mlady sou znudeni. Zemedelstvi svoji chemickou cestou jede pekne dlouho a alternativa ve smyslu zahradnictvi bez chemie tu sice je pekne dlouho ,ale jaksi mlade lidi nebavi zahradnicit . Prijde jim to spatecnicky. Sak se podivejme na vyvoj. Nejdrive byli kamenne nastroje pak uz zelezne takze byl ryc lopata hrable atd, ale pak asi pred sto lety prisli traktory a to byla evoluce !!!!. Zrazu zadne tahani se s rycem ci koleckem .Casem se traktory a technologie s nima spojena natolik rozsirila a zdokonalila ze vlastne skoro vse se dela mechanicky. A mit znovu ryc a hrabe ci kolecko prijde jako spatecnicky. A i proto je tu permakultura ma tolik obdivovatelu, nebot permakultura rika ze jde novou este nevyslapanou cestou , i kdyz ve finale k tem rucnim nastrojum sahnete.  Je to sexy spusob jak mlade lidi znovu naucit zahradnicit bez chemie a premyslet u toho, planovat mozna byt trochu domyslavy a myslet i na nase deti. V tomdle myslim permakultura svoje splnila a dost mladych lidi prave kvuli permakuture zacala opet zahradnicit a ma pocit ze dela neco co je sexy co je in.
Jasne najdou se takovy ktery jasne reknou ze to je blud a ze permakutlura je neco uplne jineho ze je to dizajn, studium na roky rokuce a ze jen ty nejlepsi z nejlepsich muzou pouzivat tohodle znackoveho nazvu permakultura. My se tu ale bavime o te casti permakultury ktera se zaobira zahradnicenim, potravinovou sobestacnosti atd.
Ten kdo si chce udelat patent na permakuturu ati si ho udela, z meho pohledu kazdy kdo prave kvuli tomudle slovicku zmenil spusob jak se stara o svoji zahradu si zaslouzi aby todle sexi slovicko pouzival.  Kazdy kdo ma malou zahradecku, kdo jen mozna na balkone pestuje 40 druhu zeleniny, kazdy kdo se v ramci sveho mozecku , inteligence a moznosti snazi,  ma pravo se radit mezi tudle sexi permakulturni spolecnost.
Mam rad realitu jak je, takova jakou ji prave ziju a prave i takhle PK vnimam.
Zamer s permakulturou nejakej byl, pan Molison by nam to vysvetlil nebo pan Jilek to je fuk. Realita je ale takova jaka je a treba to brat jako realitu a ne jako utopismus, zustavani si stat na slovickareni atd.
Ve finale je uplne jedno mas li zahradku v permakulturnim nebo biodynamickym stylu. Dulezitej je tvuj pocit radosti s toho co delas, radosti s toho ze tim pomahas matke zemi a radosti s toho ze to muzes sdilet. Komu se muj vyklad permakutury nelibi v poradku sak tak to ma bejt.  Je to biodiverzita, jestli se ma permakultura inspirovat z prirody tak prave biodiverzita je to co v prirode je a je to to co vlastne PK potrebuje. Ruznorodost a ne snahu to mit pod jednou hlavickou, jednym vyznamem ,jednim certifikatem a jednou osobnosti. Ruznorodost v pojeti experimentech atd vytvari prostor pro chybi ale i pro poradne zlepsovaky. A kdyby nekomu neco tak po 20 letech permakultury myslim ze uz muze nastat obdobi postpermakultury. Dokonce myslim ze se daji jasne pojmenovavat i proudy, sou ty apokalipticka permakultura kterou zene vize konce sveta, sou tu anarchisticky permakulturiste, ktery se v tom videji punc revolucnosti a zmeny systemu. Najdou se spiritualni permakultura ktera to bere s pohledu jing a jang spiritualna matky zeme atd, tydle vsehcny smery sou spravne......sou tu ortodoxny permakulturiste ktery jasne stale vyrvavaji a vypysuji ze to tenkrat rekl molison a tak to bude atd atd. myslim ze peljada je to pekna. Nektery vubec nebavi se hasterit o tom svym pojeti. Nektery byjou rikama nohama o stul denne plneji diskusne fora v snaze osvetlit a zduraznit ze jen jejich permakultura je spravna.
Permakultura je takova jaka je , prave ted, takhle vpliva ta myslenka na lidi a oni ji takhle prezentuji.
Nemnel by nas ale hnat strah, strah z hladu ci strah z konce sveta atd, ale radost ,radost a laska .
Radost jakozto zdroj ktery mame v sobe, radost se zivota, radost s toho ze se muzeme jako individualita projevit , radost se sdileni, radost s procitovani prirody kolem sebe, radost z pritomnosti.  Laska... ano delat to z laskou a ne strachem....laskou k sobe, k bliznim i prirode jako takovej.
Pri predstave ze permakultura je sexi uz vidim moji pritelkyni v lechkem odevu okopavajic brambory a utikat s radosti za ni okopavat brambory.......
permakultura je predsi sexi....

Žádné komentáře:

Okomentovat